Amandelwilg of amandelbladwilg

is een wilgensoort die behoort tot familie Wilg. De plant komt oorspronkelijk uit Europa en West- en Centraal-Azië. Het wordt gevonden van Zuidoost-Engeland, oostwaarts tot het Baikalmeer, en zuidelijk tot Spanje en de Middellandse Zee.

Het groeit meestal aan rivier- en beekoevers. Enkele van de populaire algemene namen van de planten zijn amandelwilg, amandelbladwilg, amandelbladwilg, zwarte maul en Franse wilg. De wetenschappelijke naam is afgeleid van de mannelijke bloemen met drie meeldraden. De Engelse algemene naam verwijst naar de gelijkenis in bladvorm met amandelbladeren

Dit is een struik die soms de grootte van een kleine boom bereikt, ongeveer 4-6 m hoog, maar af en toe 10 m hoog wordt. De bast laat los in onregelmatige vellen die roodachtig kastanjebruin, bruin of bijna zwart van kleur zijn. De takken zijn sterk en flexibel, de bladeren zijn bladverliezend, eenvoudig, afwisselend, haarloos en blauwachtig wit, en zijn aan de onderkant iets bleker.

Formaat van de wilg

Ze lijken qua uiterlijk en vorm op die van de amandelboom, maar zijn kleiner. Ze zijn 2-10 cm lang, 0,5-2 cm breed en hebben een lancetvormige tot langwerpige lancetvormige vorm. De vruchten zijn capsules die opengaan als ze rijp zijn en zaden vrijgeven die zijn verpakt in een donzig materiaal dat ervoor zorgt dat ze door de wind worden verspreid.

De wetenschappelijke naam is afgeleid van de mannelijke bloemen met drie meeldraden. De Engelse naam verwijst naar de gelijkenis in bladvorm met amandelbladeren. Het vormt gemakkelijk natuurlijke hybriden. Planten uit Oost-Azië die voorheen werden behandeld  Lijken nu als een aparte soort te worden beschouwd het deelt het kenmerk van mannelijke bloemen met drie meeldraden.
 

Tot slot over de Amandelwilg

 
Amandelwilg is een larvale gastheer voor vlinders. Vogels en zoogdieren (herten en bevers) voeden zich vroeg in het seizoen met de boom. Het groeit meestal in moerassen, langs water en in bodembossen. Het is gevoelig voor windschade. 
 
Voor meer info neem contact op met plant een boom