Iep boom in een notendop

Er zijn tientallen iep boom soorten die inheems zijn in de gematigde klimaten van de wereld, maar de Noord-Amerikaanse en Europese soorten die langs de straten van de meeste Amerikaanse steden werden geplant, staan ​​bekend om hun snelle groeisnelheid, aanpassingsvermogen aan vervuilende stedelijke omstandigheden en algeheel sierlijk uiterlijk en gemak van kweken.

De meeste soorten bereiken een hoogte van meerdere meters of meer en ontwikkelen met de jaren een rechtopstaande paraplu-achtige vorm. Iepen hebben in de herfst felgeel gebladerte, maar verder is er niets bijzonders of opzichtigs aan iepen – ze waren vooral populair vanwege hun algehele taaiheid en verzorgde uiterlijk. Hun gekartelde, ovaalvormige bladeren lijken op die van veel andere bomen, maar iepen kunnen worden onderscheiden door de asymmetrische manier waarop de linker- en rechter lobben van het blad de stengel ontmoeten.

Nederlandse iep

De Nederlandse iep is een bladverliezende boom afkomstig uit Europa en West-Azië en staat bekend om zijn grote gestalte, gebogen takken en kenmerkende waaiervormige overkapping. De boom is op grote schaal aangeplant in heel Noord-Amerika, waar hij in veel gebieden is ingeburgerd.
 
Nederlandse iepbomen kunnen tot 30 meter hoog worden, met een breedte van 18 meter, en hebben een vaasachtige vorm. De schors van de boom is ruw en diep gegroefd, met een grijsbruine kleur. De bladeren zijn ovaalvormig, met gekartelde randen en een donkergroene kleur die in de herfst geel wordt.
 
Een van de onderscheidende kenmerken van de Nederlandse iep is het vermogen om te regenereren vanaf de wortels, zelfs nadat de boom is gekapt. Dit vermogen heeft de boom tot een populaire keuze gemaakt voor heggen, windschermen en erosiebestrijding.

Nederlandse iepenhout

wordt zeer gewaardeerd om zijn aantrekkelijke nerf, duurzaamheid en weerstand tegen splijten. Het is gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder meubels, vloeren en botenbouw. Net als andere iep soorten is de iep echter zeer vatbaar geweest voor iepziekte, die de populaties van de boom in Noord-Amerika en Europa heeft verwoest. De afgelopen jaren zijn inspanningen geleverd om ziekteresistente cultivars van de boom te kweken, om deze belangrijke soort te behouden.
 
De iep boom heeft verschillende houteigenschappen die hem onderscheiden van zijn Amerikaanse neef. Sterker dan Amerikaanse iep, werd Engelse iep vóór de industriële revolutie gebruikt voor de werkende delen van machines. Voordat metaal op grote schaal werd gebruikt, werd de iep bijvoorbeeld gebruikt voor assen, lagers, tandwielen en katrollen. Tegenwoordig wordt iep gewaardeerd om vloeren en mooie meubels.

Tot slot over de Iep boom

Het is sterk, duurzaam en heeft een goede afwerking. Net als Black Locust en Red Cedar heeft de iep boom uitstekende waterbestendige eigenschappen; Honderden jaren werd de iep gebruikt om waterleidingen te vervaardigen. boom planten