Veldesdoorn boom

De veldesdoorn is een relatief kleine boom die vaak voorkomt in heggen en bosranden. De bladeren worden in de herfst rijk, goudgeel, maar de rest van het jaar is het vrij onopvallend. Het produceert grote, gevleugelde zaden die in de herfst door de wind worden verspreid. Het is onlangs een populaire boom geworden voor dorpen en steden omdat hij tolerant is voor vervuiling.

Hoe herken je de boom

Veldesdoorn heeft donkergroene, vijflobbige bladeren, die kleiner zijn en meer afgeronde lobben hebben dan die van Sycamore; ze worden goudkleurig in de herfst. De kleine, geelgroene, komvormige bloemen veranderen bij bestuiving in grote, gevleugelde vruchten. De bast van veldesdoorn wordt met de jaren kurkachtig.

Hoe veldesdoorn te kweken

Kweek veldesdoorn in elke vochtige maar goed doorlatende grond, in de zon of halfschaduw. Als hij als boom wordt gekweekt, hoeft hij niet te worden gesnoeid, maar als hij als haag groeit, moet hij in de vroege winter worden gesnoeid om hem op de gewenste hoogte te houden.

Een bladverliezende, onderhoudsarme boom, de veldesdoorn heeft groot midden groen blad, de bladeren hebben 5 lobben.  Hij bloeit in het voorjaar en produceert kleine groene bloemen en produceert daarna helikopter gevleugelde vruchten. In de herfst kleurt het blad geel of rood. De bast kan een wat kurkachtige structuur krijgen.

Een middelgroot bladverliezende boom met interessante gekloofde kurkachtige schors en diepgroene bladeren die in de herfst heerlijk botergeel kunnen verkleuren en worden gevolgd door typische akerachtige gevleugelde zaden. De boom is snelgroeiend, windhard en groeit op alle behalve zeer natte locaties.

Tot slot over de Veldesdoorn boom

Lucht en licht worden op deze locatie verminderd, wat schimmel- en bacterieproblemen kan bevorderen. Als de hoek van het huis en een hek is, heb je ook te maken met uitloogproblemen van cement en houtverduurzamingsmiddelen. Ook als het regent, zal dat gebied hogere waterstanden ervaren, dus we raden het af, tenzij de plant erg winterhard is.

Boom planten