Lijsterbes boom

Lijsterbes zijn aantrekkelijke, bladverliezende sierbomen, waarvan er vele geschikt zijn voor zelfs kleine tot middelgrote tuinen. Ze zien er fantastisch uit in de lente, bedekt met hun bloemen, en opnieuw in de herfst wanneer hun fruit en herfstgebladerte voor meer belangstelling en kleur zorgen.

Hoe lijsterbes boom te kweken

De meeste soorten en variëteiten van lijsterbes zijn niet al te kieskeurig over hun positie – ze groeien op open, zonnige plaatsen of halfschaduw. Ze geven de voorkeur aan een vruchtbare, goed doorlatende grond verrijkt met veel organisch materiaal, die in het voorjaar en de zomer veel vocht vasthoudt, niet uitdroogt of drassig wordt. Lijsterbes groeit in zowat alle grondsoorten.

Hoe kan je het beste planten

Boom planten met blote wortel tussen november en maart, en in containers gekweekte bomen op elk moment van het jaar, maar bij voorkeur in de herfst, winter of lente. Graaf een gat van 60x60cm en 30cm diep. Doe een laag organisch materiaal zoals compost of goed verteerde mest in de bodem van het plant gat en graaf het gat in. Plaats de wortels in het plant gat en pas de plantdiepte aan zodat de boom op dezelfde diepte wordt geplant als oorspronkelijk groeide en de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte is met het grondoppervlak.
Meng meer organische stof met de uitgegraven grond en vul het plant gat. Zet de boom vast met een stijve boompaal en twee boombanden zodat deze volledig wordt ondersteund tegen de heersende winden. Geef goed water, breng een korrelige algemene voeding aan op de grond rond de boom en voeg een 5-7,5 cm diepe van goed verteerde tuincompost of schorssnippers toe rond het wortelgebied.
Als u in het gazon plant, maak dan een grasvrij rond bed rond de boom met een minimale diameter van 60 cm.

Tot slot hoe zorg je voor de boom

Lijsterbes/lijsterbessen zijn onderhoudsarme bomen die weinig zorg en aandacht nodig hebben als ze eenmaal zijn gevestigd. Tijdens langdurige droge periodes in de zomer kunnen ze water nodig hebben, vooral in de eerste paar jaar, om ervoor te zorgen dat ze zich goed vestigen. Geef in het voorjaar algemene plantenvoeding in korrelvorm. Lijsterbessen hebben weinig of geen onderhouds snoei nodig, behalve om dode, zieke of stervende groei te verwijderen en overvolle en wrijvende takken uit te dunnen. Als snoei nodig is, kunt u dit het beste doen vanaf de late herfst tot het vroege voorjaar.

Lijsterbes boom