Jeneverbes boom

De jeneverbes is een elegant rechtopstaande plant en vormt een nette kegel van grijsgroen blad met bessen die worden gebruikt om gin op smaak te brengen. Onze planten zijn uit stek gekweekt uit een zelf bestuivende plant, je kunt dus bessen verwachten van één enkele struik.

De bessen gedijen goed in de zon of halfschaduw en het kan tot drie jaar duren voordat de bessen rijpen. Aanpasbaar aan een breed scala aan grondsoorten. Geschikt voor afdekking.

De zaden

Veel planten zullen jaarlijks hun zaden produceren en laten vallen. Geen jeneverbes! Jeneverbessenzaden/bessen rijpen in 2 tot 3 jaar [2]. Eerst produceren ze een bloem en uiteindelijk een bes, dit proces duurt een heel jaar. In het tweede jaar blijft de bes hard en groen van kleur.

De bes rijpt meestal aan het einde van het tweede jaar of in het derde jaar, waarna hij donkerpaars, blauw en zwart kleurt. De plant rijpt niet allemaal in één keer; er zullen in alle stadia bessen aan zitten, sommige bloemen, sommige hardgroene bessen en sommige rijp.

Jeneverbessen hebben door de eeuwen heen deel uitgemaakt van vele historische rituelen, waarbij sommige de bessen als geneeskrachtige ingrediënten gebruikten en andere het hout verbrandden om een ​​geurige rook te produceren. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van jeneverbessen.

Tot slot over de jeneverbes

Jeneverbessen worden vooral in de Europese keuken als specerij gebruikt. Ze zijn een van de weinige kruiden die afkomstig zijn van naaldbomen en een scherpe, dennenachtige smaak hebben. Jeneverbessen worden het vaakst erkend omdat ze gin zijn karakteristieke smaak geven.

Jeneverbessenolie wordt ook vaak gebruikt om verschillende likeuren en likeuren op smaak te brengen. Naast hun gebruik als specerij worden jeneverbessen ook al honderden jaren medicinaal gebruikt dankzij hun gezondheidsvoordelen. Jeneverbessen worden al honderden jaren medicinaal geconsumeerd dit in verband met hun hoog gehalte van vitamine C.