Beuken zijn bladverliezende planten

Die zijn geclassificeerd als het Fagus-geslacht en behoren tot de Fagaceae-plantenfamilie. Met een smalle maar dichte bladerkroon zijn beuken populaire keuzes voor residentiële schaduwbomen, en hun hout is uitstekend hout en brandhout. Beuken kunnen in veel verschillende omstandigheden groeien, mits de grond goed wordt afgevoerd. Hun bladeren zijn meestal groen en kunnen getande randen hebben. Er zijn ook enkele cultivars met bonte, gele of paarse bladeren, waarvan sommige zelfs als eetbaar worden beschouwd

Beuken zijn langlevende exemplaren waarvan bekend is dat ze 200 tot 300 jaar kunnen gedijen. Onder de juiste omstandigheden zal uw beuk een uitstekende schaduwboom zijn zolang u bij u thuis woont.

 

Europese beuk (Fagus sylvatica)

Dit is de meest voorkomende beuk ter wereld. Het lijkt qua uiterlijk en groeiwijze op de Amerikaanse beuk, maar heeft kleinere bladeren en schors die donkerder grijs is. Aangekomen in Noord-Amerika met Europese kolonisten in de 18e eeuw, is het nu op grote schaal genaturaliseerd en kan het worden gevonden in wilde omgevingen. De bladeren zijn ovaal en donkergroen van kleur, tot 4 centimeter lang. Er zijn veel cultivars beschikbaar met vele groeivormen en verschillende bladkleuren, waaronder koper, driekleurig, treurbeuk, goudbeuk en dwergbeuk. Net als de Amerikaanse beuk is de Europese beuk een vrij probleemloos exemplaar dat een uitstekende schaduwboom vormt. Het kan een betere keuze zijn als u niet de zeer dichte schaduw van de Amerikaanse beuk wilt.