Perenboom zijn ontstaan

​​in Centraal-Azië. Het zijn verwanten van de appel en worden op vergelijkbare wijze vermeerderd en beheerd. Maar peren zijn in sommige opzichten gemakkelijker te kweken dan appels. Appels kunnen worden geplaagd door veel insecten en ziekten, maar peren zijn relatief probleemloos.

Perenbomen kunnen biologisch worden gekweekt, simpelweg omdat ze geen sprays nodig hebben om ze gezond en ongediertevrij te houden. Vuurziekte is de enige ziekte die perenbomen uitdaagt, maar dit is gemakkelijk te diagnosticeren en te behandelen.

Als je constant fruit wilt, kun je het beste twee perenrassen planten met compatibel stuifmeel of er zeker van zijn dat er een perenboom in de tuin van een buurman staat. Als je een fan bent van peren, zoek dan een open plek in je tuin voor een paar van deze prachtige bomen en je zult jarenlang fruit hebben.

Hoe groeien perenbomen het beste?

Bijten in een sappige, perfect rijpe peer is een van de geneugten van de herfst. Misschien heb je het geluk dat je al een boom in je tuin hebt staan, maar zo niet, dan zijn ze gemakkelijk te planten en kun je ze zelfs in containers laten groeien.
Geschikt voor elke tuingrootte, groot of klein, peren kunnen worden gekweekt als vrijstaande bomen of plat tegen een muur of hek worden geleid om nauwelijks grondruimte in te nemen. Compactere cultivars zoals ‘Obelisk’ en bomen geënt op een dwergstam kunnen zelfs in een grote container gekweekt worden.
Perenbomen kondigen de komst van de lente aan met een schuim van vrolijke bloesem, en zwellen hun jonge vruchten op naarmate het weer warmer wordt, om van de late zomer tot de herfst een overvloedige oogst van zoete, sappige peren te bieden.
Perenbomen hebben weinig onderhoud nodig als ze eenmaal zijn aangelegd, hoewel het nuttig is om ze jaarlijks te snoeien om ze in goede vorm te houden en goed vruchtbaar te maken. Jonge perenbomen zijn heel gemakkelijk te planten en houden van een warme, zonnige, beschutte plek in vruchtbare grond die goed afwatert. Er zijn veel variëteiten om uit te kiezen, die fruit produceren in verschillende maten, vormen en smaken.

Tot slot over de perenboom

Het fruit moet vlak voordat het rijp is worden geoogst en naar binnen worden gebracht om het rijpingsproces te voltooien, wat afhankelijk van de variëteit een maand of langer kan duren. Dit betekent dat u geleidelijk van uw oogst kunt genieten en van elke zoete, sappige vrucht kunt genieten terwijl deze perfectie bereikt.