Wilgen boom

Wilgen (Salix) zijn enkele van onze mooiste bomen, of ze nu huilend, kurkentrekker of flamingovormig zijn. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en bieden het hele jaar door interesse met helder gebladerte, pluizige katjes in de lente en sierlijke architectonische takken gedurende de seizoenen. Kies tussen november en maart wilgen met blote wortel voor de beste resultaten – planten in de winter betekent dat ze gezonde wortelstelsels ontwikkelen en klaar zijn om in het voorjaar tot leven te komen. Lees verder voor alles wat u moet weten over het kiezen en verzorgen van uw perfecte wilg.

Wilgen zijn sierlijke, grote bomen die meestal in de buurt van een rivier of beek groeien. Treurwilgen worden zo genoemd vanwege hun sierlijke en slanke, gebogen gewoonte, hoewel sommigen suggereren dat ‘huilen’ verwijst naar de manier waarop regendruppels van hun takken vallen. De meeste soorten hebben fijne, smalle, lichtgroene bladeren, die in de herfst prachtig geel verkleuren. In het voorjaar verschijnen pluizige katjes op kale takken.

Ze doen het het beste in vochtige omstandigheden en zijn perfect om in de buurt van water te kweken. Treurwilgen groeien snel en kunnen in 50 jaar een hoogte bereiken van meer dan 15 meter, dus ze zijn alleen geschikt voor grote tuinen.

Hoe een treurwilg te laten groeien

Groei treurwilg in vochtige grond in de volle zon tot halfschaduw. Water goed totdat het vast komt te zitten. Kweek een treurwilg in de buurt van een grote vijver of beek, of als een centraal punt in een groot gazon. Zorg ervoor dat uw grond vochtig genoeg is om de optimale omstandigheden te bieden – het zal kracht missen in droge bodems.

Tot slot over de wilg

Treurwilgen hebben heel weinig verzorging nodig. Wilgen snoeien is niet nodig, al kunt u de eerste jaren overwegen om beschadigde en kruisende takken te verwijderen.