Meidoorn boom

Misschien vindt u veel enkele meidoorns op landbouwgrond. Boeren willen ze soms niet kappen. Ze geloven dat het ongeluk brengt om dit te doen. Deze bomen stonden onder de bescherming van feeën en als de ‘feeënboom’ werd gedood, zou de fee wraak kunnen nemen.

De schors is grijsbruin en heeft veel kleine schubben.In de hoeken en gaten van de schors vind je misschien veel insecten en kleine plantjes die hun thuis maken. Kijk de volgende keer dat je een meidoorn tegenkomt beter.

Woonplaats van de Meidoorn is een niet veeleisende boom en groeit bijna overal, in rotsspleten en andere onbereikbare plaatsen. Het is de meest voorkomende boom of struik die in heggen wordt geplant. Meer dan 200 plantenetende insecten zijn afhankelijk van meidoorn. De ecologische waarde van de boom is zeer hoog omdat hij voor veel dieren bescherming en voedsel biedt.

De vrucht Is donkerrood met één zaadje. Ze blijven tot het volgende voorjaar aan de takken zitten (tenzij ze worden gegeten). Ze zijn belangrijk wintervoedsel voor vogels als heggenmus, merels, lijsters en goudvinken en sommige van onze winterbezoekers houden van kopervleugels. Ze kunnen ook voor voedsel voor mensen zorgen en samen met bloemen hebben ze een medicinale werking – ze zijn goed voor je hart.

De bloem is wit en heeft een enkele stamper en 5 bloemblaadjes. Het is vergelijkbaar met de wilde kersenbloem (ze komen uit dezelfde familie). Soms zijn de uiteinden van de bloembladen roze. De bloemen verschijnen in mei, waardoor de meidoorn een andere naam krijgt: meidoorn.

Tot slot over de Meidoorn

Een van onze inheemse meidoornvariëteiten, gewone meidoorn, vormt een uitstekende haag, alleen of in combinatie met andere inheemse loofbomen. Het groeit snel en vormt snel een effectieve natuurlijke barrière vanwege het dichte gebladerte en de doornen.

Het gebruik van meidoorn als haag is een geweldige manier om meer dieren in je tuin te introduceren – bijen houden van de geurende witte bloesems met roze helmknoppen en je zult snel merken dat vogels en kleine zoogdieren daar hun huizen maken, veilig voor roofdieren. Getraind als een haag, zal meidoorn tussen de 1 en 5 meter hoog worden..