Es boom,

ook wel bekend als de Gewone Es of Fraxinus excelsior, is een inheemse boomsoort die voorkomt in grote delen van Europa, waaronder ook in Nederland en België. De boom kan wel 40 meter hoog worden en heeft een kenmerkende kroon met een open structuur en diepgroene, gezaagde bladeren.

Es bomen hebben een belangrijke rol in de natuur en in ons landschap. Ze bieden voedsel en leefruimte voor verschillende dieren, zoals vogels en insecten. Ook worden es bomen vaak aangeplant als laanboom, in parken en langs wegen, vanwege hun mooie verschijning en schaduwrijke karakter.

Helaas wordt de es boom bedreigd door de zogenaamde essentaksterfte, een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. De ziekte verspreidt zich door middel van sporen en kan in korte tijd grote schade aanrichten aan de bomen. De es boom kan uiteindelijk afsterven als gevolg van de ziekte.

Tot slot over de Es boom

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het ontwikkelen van oplossingen voor essentaksterfte, zoals het kweken van resistente es bomen en het onderzoeken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het behoud van de es boom is van groot belang voor onze natuur en ons landschap, en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het beschermen en herstellen van deze bijzondere boomsoort.